sâmbătă, 18 octombrie 2008

PL=Populism

Că Ghimpu și Chirtoacă sunt niște populiști indezirabili o știam cu toții. Dar spre binele lor, speram că se va găsi cineva în jurul lor să-i mai scuture puțin de mirajul populismului și să-i pună cu picioarele pe pământ, se vede însă că nu este așa. Eu, fiind mai tânăr, il țin minte pe Ghimpu din Campania Electorală din 1998. Atunci nu aveam decât 13 ani și deși eram foarte pasionat de politic și la acea vârstă, nimic nu mă putea rupe de la un meci bun de Champions League. Dar ca să vezi necaz, Moldova 1 în loc să dea un meci din Liga Campionilor a băgat publicitate electorală. Până la urmă n-a fost chiar atât de rău, că l-am cunoscut pentru prima dată pe Mihai Ghimpu, la tv, desigur. Și ce credeți voi că făcea domnul Ghimpu pe atunci? Populism ieftin! Sigur că unui copil de 13 ani îi vine greu să priceapă ce vor politicienii ăștia de fapt, dar m-a pufnit râsul când l-am văzut pe Ghimpu cum făcea campanie electorală.
Președintele „Partidului Reformei” de pe atunci, mersese într-un sat pentru a mai discuta cu alegătorii. Era începutul lui martie, o mocirlă de neimaginat, oamenii necăjiți vai de capul lor, iar Ghimpu temerar prin mocirlă de la casă la casă. Deși au trecut 10 ani de atunci, Ghimpu era același om ca și astăzi, pus pe harță și încăpățânat aidoma unei cornute. Într-o discuție din curtea unui sătean, cineva îi zice lui Ghimpu că degeaba se chinuie, oricum Partidul Reformei nu accede în parlament, și că alegerile le vor câștiga comuniștii. Nenea Ghimpu a sărit ca ars atunci, iar ca să-și arate vastele cunoștințe în ale politicii a tocmit un „rămășag” pe loc cu acel sătean. Dacă câștigă comuniștii Ghimpu îi dă un porc și un buchet de flori soției țăranului Dacă nu, ăla să facă campanie cât o fi el, pentru Ghimpu. Rezultatele le știm cu toții: comuniștii au luat 31 %, iar partidul lui Ghimpu 1%. Nu știu dacă Ghimpu a mai dat porcul și florile, dar cert e că prin asta și-a dovedit cunoștințele în ale politicului și populismul ieftin.
Ghimpu de atunci a cam dispărut de pe arena politică, l-am mai văzut prin Campania Electorală din 2001, dar și acolo cu rezultate nesemnificative. În acea campanie am surprins însă un alt lucru interesant, o discuție între Ghimpu și Roșca, unde Ghimpu i-a zis președintelui PPCD că în viitorul legislativ va accede partidul său, PPCD și comuniștii. Rezultatele le știm cu toții.
Ei bine, marele politician Ghimpu a reapărut odată cu nepotul său, Dorin, care-i seamănă leit în gândire. De când acesta a ajuns primar nu a făcut decât zeci de gafe de neiertat,dar vreau să mă opresc la ultima dintre ele, și anume așa zisul caz Șambra, unde primarul și unchiul său, sperând că în acest fel vor fi simpatizați și mai mult de cei de la Protv și implicit de electorat, au lăsat baltă toate treburile Primăriei și au sărit la gâtul poliției, președinției, parlamentului etc. De ce au făcut asta, pentru ce? Ca să-i ia apărarea unui alcoolic teribilist care a ajuns prin nu știm ce conjuncturi cameraman la Protv? Ei bine domnilor, acum așteptăm explicațiile lui Ghimpu și ale lui Chirtoacă vis-a-vis de acest caz. Poate merg impreună cu Șambra la poliție pentru a explica ce e cu depozițiile false? Nu cred, că aici nu mai există populism!
PS: Mă întreb, oare data viitoare când va mai merge la Protv, Chirtoacă tot se va întinde mai să rupă firele Lorenei, că să de mâna cu Șambra?

8 comentarii:

Anonim spunea...

Introducere buna, dar nu completa.
Populism intotdeauna a existat in politica.
Daca tot arunci cu foc, nu arunca doar intr-o singura directie.

Anonim spunea...

Sunt de acord cu prima opinie... Dar mie mi-i interesant sawer cine la noi nu face populism dar face actiuni concrete ???

Anonim spunea...

Peloton Game Statistics

L anoi nimeni nu face actiuni concrete.

dinnis spunea...

voi fi de acord cu anonimii desi asi mai avea ceva de adaugat... in 1998 aveam aproximativ varsta pe care o ai tu acum si pot sa-ti spun ca nu doar am informat consatenii despre partidul reformei, dar chiar am si votat pentru acesta... crede-ma nu am votat pentru ghimpu, dar pentru echipa "omului" care era una destul de competenta comparativ cu ale altor partide...
sunt de acord ca avand un asemenea comportament, ghimpu nu are ce cauta in legislativ unde banuiesc ca vrea sa ajunga la primavara... dar este o tampenie sa vorbesti despre chirtoaca la fel ca si despre mosul... cred ca acest tanar - are inca un potential nevalorificat... apropo, el nu a fost numit primar al capitalei, ci ales... nu conteaza de cati oameni... important ca alegerile au fost corecte!
sa te surprind prin ceva!?... eu inca nu stiu daca voi vota pentru liberali la primavara...
si inca ceva... daca intr-adevar ghimpu a pus ramasag cu consateanul ala al tau ca-i ofera un porc, puteai sa mai mergi in vizita pe la ai tai si sa intrebi consateanul cu pricina daca a primit recompensa sau nu, dar sa nu te intrebi pe blog daca s-a tinut ghimpu de cuvant sau nu...
desi eu parca mai putin asi crede ca in genere a existat un asemenea pariu...

Anonim spunea...

Puşcăriile din Kaucazul de Nord "plîng" de dorul lui Papuc

Anonim spunea...

TARLEV A VÎNDUT PÎINEA DIN ŢARĂ

http://ribusergiu.blogspot.com/

prototype spunea...

Viaţa fără funcţionari pot decât să viseze despre el

Curier spunea...

Si acum, cind au trecut 6 ani? ceva sa schimbat? tarlev/voronin/chirtoaca? oamenii striga, se cearta, dar nimic nu se schimba!